Slik velger du riktig luftfortelt

Du har kanskje tenkt lenge på et større oppholdsrom på campingturene dine? Et lufttelt vil være en fin investering for å oppnå bedre plass og et større samlingssted. Luftteltene kommer i flere modeller og størrelser, men hvilke telt passer deg og din bobil/vogn best?

  1. Hvordan finne riktig høyde

Forteltene fra Dometic kommer med multi-høydesystem som gjør muligheten større for flere typer bobiler og campingvogner å finne den modellen du som eier, ønsker mest.

Tre forskjellige standard høydesystem:

  • Small: 235-265 cm
  • Medium: 265-295 cm
  • Large: 295-325 cm

Flere lurer på hvilken størrelse de trenger til sin bobil eller campingvogn. De aller fleste monterer teltet i skinnen på markisen sin. Da må du måle fra bakkenivå og opp til skinnen, og der har du høyden du må gå etter.

imageln35.png

  1. Bredde

Kan jeg ha et 300 cm lufttelt til min 6 m lange bobil? Slike spørsmål kan vi forstå kommer. Tidligere var det A-målstelt og markisetelt som herjet markedet. Her hadde bredden større innvirkning på om teltet ville passe din bobil/vogn eller ikke.

Så svaret er ja! Du kan ha akkurat den dybden og bredden på luftteltet som du selv ønsker, så lenge det ikke er større enn selve markisen eller skinnen du skal tre den på. Dersom du ønsker større oppholdsrom enn det skinnen tilsier, kan modellene bygges på med enten anneks eller påbygg, som du kan lese om lengre ned i artikkelen.

 

  1. Trenger du større rom? Hvilket påbygg skal du velge?

Dersom behovet er et større oppholdsrom, vil påbygg være løsningen. Disse festes på teltet med en glidelås, blåses opp likt som teltet og kan kjøpes både til venstre og høyre side. På denne måten, øker du den totale bredden på teltet, samtidig som at det bevarer høyden. Påbygg passer teltene med størrelse S.

Skal du bruke plassen til et ekstra soverom, eller bare ønsker et rom for oppbevaring av utstyr, er anneks tingen for deg. Høyden er her noe mindre, og annekset blir et eget rom fremfor påbygg som er en forlenger av selve oppholdsrommet. Anneks er også oppblåsbar og passer alle høyder.   

Ønsker å sitte ute, men under tak, vil solseil og solskjerm passe deg. Solseil fungerer på samme måte som påbygg og anneks der den festes enten på høyre eller venstresiden av teltet. Solskjerm er en forlenger av teltet fremover og har større bredde. Til solseil følger det med stenger, og settes opp som en vanlig fortelts duk.

 

  1. Tekstilkvalitet Pro vs. All Season

Dometic luftforteltene kommer hovedsakelig i to forskjellige tekstilkvaliteter, som har navnet Pro og All Season. Slik som i navnet er tekstilet All Season egnet for helårsbruk. All Season teltene anbefaler vi deg som liker å feriere over lengre perioder, både der det er solrikt, og regnfullt. Pro teltene passer deg som ønsker fortelt, og hovedsakelig reiser på helgeturene. Les mer om hvordan du vedlikeholder teltet ditt best HER.

Telt-par.jpg

  1. Vinter eller sommer

Campingferien trenger ikke ta slutt selv om bladene har falt fra trærne. For mange er det like eksotisk om ikke mer å feriere på vinterstid, enten på lavlandet eller i fjellheimen. Uavhengig av hvor i landet du befinner deg på tur i vinter, må du sikre deg et telt som tåler nedbør i form av snø. Luftforteltene skuffer ikke der heller, og har med det en helt egen modell tilegnet vinterbruk. Winter Air teltene er noe tettere i stoffet, tåler hardere vær, og teltet kommer derfor inkludert med flere tilleggsutstyr enn de andre modellene. Teltet kommer med termotak som hjelper mot kondens i teltet. Dette er ikke til å unngå da stoffet er tykkere, og temperaturen er lavere ute enn inne i teltet. Ekstra stropper for stormsikring er også med, og du kan nå reise bekymringsfritt på vintercamping!

 

  1. Til bobil og campingvogn

På grunn av multi høydesystemet, er det ikke nødvendigvis forskjell på hvilke modell som passer bobilen og hvilken som passer campingvognen lengre. Likevel kan du tenke deg de teltmodelene som tilbyr størrelse S (235-265) passer de fleste campingvognene og mindre bobiler. Modellene med strørrelse M (265-295) eller L (295-325) passer bobiler.

NB: alltid ta mål uansett vogn eller bobil.

Telt-tabell.jpg