Vedlikehold av fortelt

Riktig vedlikehold av campingutstyret ditt er nøkkelen til mange års problemfrie eventyr i naturen. I denne artikkelen deler vi våre beste tips og råd for å holde utstyret ditt i topp stand, enten det gjelder telt, bobil eller annet campingutstyr. Med våre enkle og effektive vedlikeholdsrutiner kan du sikre deg at ditt neste campingeventyr blir så komfortabelt og trygt som mulig.

 

GRANDE_DOMETIC_b.jpg

1. RENGJØRING AV FORTELT

Teltet ditt holder seg aller best om du sørger for at det holder seg rent, og bruker riktige produkt for å rengjøre det. Husk å alltid teste produktet på et lite område først.

imagecj6js.png
Art: 86246 - Awning & Tent Protector Impregnering 1 L

63261_b.png
Art: 63261 - Kit Repair Inflatable Dometic

 

2. VEDLIKEHOLD & BRUK

Et godt vedlikehold av ditt telt, sørger for at du kan nyte mange fine turer fremmover uten bekymring.

 • For impregnering: sørg for at teltet er rent og fri for smuss. Spray jevnt over teltet (unngå vinduene). Spray gjerne litt ekstra ved sømmene og tørk bort eventuell rennende rester med en klut. La impregneringen trekke inn. Unngå for mye sollys ved impregnering, da den kan tørke før impregneringen har trukket seg godt nok inn.
 • Jevnlig impregnering av teltet ditt, lønner seg. Vi anbefaler at Pro-modellene impregneres for hvert bruk, og All Season-modellene (rundt hver tredje måned). Dette beskytter teltet ditt, og du kan nyte det i mange år. Impregnering: Impregneringspray 400 ml, Nano Impregnering 5 l, UV-impregnering 5 l, Awning & Tent Protector.

 • Ved mindre rifter, har vi reperasjonskit: Inflatable Repair Kit og Tent & Awning Repair Kit.

 • Har teltet blitt oppbevart fuktig, kan det oppstå mugg. Oppstår dette, kan en rens med Awning & Tent Cleaner prøves.

 • Sørg for at glidelåsene er lukket og at teltet er tørt før du pakker det ned.

kampa-dometic-caravan-kite-l808.jpg

3. OPPBEVARING

Utenfor din campingsesong, vil riktig oppbevaring av teltet lønne seg.

 • Luft teltet godt etter bruk, og sørg for at det er helt tørt før du pakker det ned.

 • Oppbevares på et tørt sted med god ventilasjon. Det samme gjelder stenger.

 • Unngå at glidelåsene kommer i direkte kontakt med vinduene.

 

 

4. OPPLEVELSE AV KONDENS I TELTET

Kondens forveksles ofte med lekkasje. Materialet på teltet har et vanntett PU-belegg, som hindrer vann i å komme inn. Her kan det derfor under noen forhold oppstå kondens, om varm luft kommer i kontakt med en kjølig overflate.

 • Kondens kan oppstå av fuktighet i bakken, luften og været, varmeaperater, matlaging og regn.

 • Reduser sjansen for kondens i telt ved å unngå stigninger på vått underlag, og sørg for god ventilasjon.

 • Gjerne luft teltet i ny og ne. Luftgjennomstrømming redu- serer luftfuktigheten i teltet.

 • Bruk et ikke-pustende underlag som er tilpasset ditt fort- telt. Termotak vil også være behjelpelig mot kondens.

 

Stoffene i forteltet kan svekkes av langvarig eksponering for sollys. Stoffet i Kampa Dometic-forteltet er behandlet for å beskytte det mot UV-stråling. Ved normal feriebruk kommer forteltet ditt til å vare lenge, men hvis det står i sterk sol over lengre perioder kan det føre til falming og forringelse.

I slike tilfeller kan det være lurt å finne et sted som er så skyggefullt som mulig. Forringelse pga. UV-stråling dekkes ikke av garantien. Garanten dekker ikke fortelt som brukes på permanente eller delvis permanente steder, til utstillinger eller for kommersielle formål.

Teltene i PRO-serien er ett reisetelt hvor det anbefales at det blir brukt i 2-4 dager om gangen. Stoffet i PRO utgaven vil kunne falme hvis det blir brukt over lengre periode på grunn av UV-strålingen. Hvor lang tid det tar før teltet falmer er avhengig av solforholdene.

Teltene i All-Season serien er beregnet bruk over lengre periode som «fastligger telt». Stofftypen i All-Season teltene er produsert i ett materiale som er ett svært slitesterkt og som er konstruert for å tåle ekstreme værforhold. All-Season tåler betydelig mer UV-stråling enn PRO-utgaven før det begynner å falme.

Til alle telt anbefaler vi jevnlig vedlikehold av impregnering med UV-beskyttelse. Dette vil forsinke falmingen på teltet betydelig. Hvor ofte man bør impregnere teltet avhenger av bruken av teltet. Som ett minimum anbefaler vi 1-2 behandlinger pr sesong.

Solbleking vil alltid forekomme og kan ikke unngås på fortelt. Godt vedlikehold og plassering skyggefullt vil forsinke prosessen betydelig.